Katteleksikon - Kattens Værn

Vilde katte1

Vilde katte

Hvad gør jeg, hvis jeg finder en vild eller herreløs kat? Først og fremmest skal du forsøge at skabe tillid til katten, gå roligt frem, lok evt. med lidt mad. Katten er måske slet ikke vild, men bare bange.
Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Hvad gør jeg, hvis jeg finder en vildtlevende eller herreløs kat?

Først og fremmest skal du forsøge at skabe tillid til katten, gå roligt frem, lok evt. med lidt mad. Katten er måske slet ikke vild, men bare bange. Du skal tæt nok på katten til at se, om den har et øremærke. Det Danske Katteregister og Dansk Katteregister kan hjælpe dig med at finde frem til ejeren, selvom du kun kan læse noget af øremærket.

Et dansk øremærke er altid opbygget af 3 bogstaver efterfulgt af 3 tal. Du kan også taget et billede af katten og fremlyse den i lokalområdet eller på nettet.

Hvis ingen melder sig og katten ikke er mærket, kan du på Kattens Værns hjemmeside se, hvordan vi hjælper herreløse katte i netop din by.

Må jeg fodre en vildtlevende kat?

Ja, det mener vi gerne du må. Når det er sagt, skal der hurtigt lægges en plan for, hvad der skal ske med katten. Skal den indfanges? Vil du fortsat fodre? Tager du snart hjem fra sommerhus og efterlader katten mv. Alt i alt handler det mest om at tage ansvar for kattens fortsatte trivsel, hvis man begynder at fodre.

Hvis en kat skal indfanges, er det en stor fordel, hvis den er blevet fodret. Således ved katteinspektøren hvornår katten kommer og spiser, og derved hvornår der er størst chance for, at fange den i en fælde ved hjælp af mad.

Hvad sker der med de vildtlevende katte, når de er indfanget?

Det afhænger af flere ting: om katten er sund og rask, om den er ønsket eller uønsket, der hvor den færdes og om den i virkeligheden er vild.

Hvis katten viser sig at være tam og ingen ejer melder sig efter 5 dages fremlysning, vil Kattens Værn finde et nyt godt hjem til den via vores internater. Hvis den er syg eller tilskadekommen vil den formentlig blive aflivet.

En rask, vildtlevende kat der er ønsket, der hvor den færdes, kan blive neutraliseret (steriliseret/kastreret), undersøgt for leukæmi/katteAIDS, mærket, vaccineret og parasitbehandlet og derefter genudsat. Det er dog en ufravigelig forudsætning, at katten dagligt tilses og fodres af en fodervært, der har det fulde ansvar for kattens trivsel.

Kan en vildtlevende kat blive tam?

Ja, det sker. Men det kan tage mange måneder og endda flere år og det afhænger meget af, om den er født som vild i naturen, eller om den engang har levet som tamkat. Du skal dog passe på, fordi selvom katten lader sig stryge over ryggen f.eks. i forbindelse med fodring, betyder det ikke, at den kan tages med op i en lejlighed eller bæres på. Her kan du ende med at blive bidt og/eller kradset.

Hvordan sørger jeg bedst for den vildtlevende kat?

Sørg først og fremmest for at få den indfanget, undersøgt af en dyrlæge, neutraliseret og mærket. Derudover skal katten have godt foder, gerne flere gange dagligt samt frisk vand. Katten skal også have et tørt sted at sove. 

Kan en vildtlevende kat lære at bruge kattelem?

Ja, det kan den. Da katten oftest ikke kan håndteres og du derfor ikke kan tage den op og skubbe den igennem lemmen, kan du i stedet tape kattelemmen fast, så den er åben en dag eller to og derefter lokke med godt foder/snacks. Herefter sænkes lemmen mere og mere ned, til den lukker helt, og der trænes forsat med foder. Herefter skulle katten gerne have lært det.

Hvad gør jeg hvis min vildtlevende kat får orm eller bliver syg?

Hvis katten skal til dyrlægen, skal den indfanges af en katteinspektør og køres til undersøgelse hos en dyrlæge. På Kattens Værns dyreklinikker tilbyder vi ofte, at katten kan blive ”indlagt” nogle dage, hvis foderværten ikke kan give den nødvendige medicin.

Med hensyn til orm og medicin udleveret på recept, er alle vores dyrlæge underlagt skrappe regler om medicinudlevering. Dette gælder alle dyr, også hvis det er en vild kat. Det betyder, at vi kun må udlevere receptpligtig medicin (gælder også ormekur), efter at vi har undersøgt katten grundigt. Så hvis du får et nej fra dyrlægen, er det bestemt ikke af modvilje, men fordi loven dikterer det.

Kan en vildtlevende kat ikke bare klare sig selv uden menneskets hjælp?

Nej, katte er ikke en del af den danske vildfauna. Det betyder, at de ikke naturligt er i stand til at klare sig selv og finde nok føde. De er gennem de sidste mange tusinde år blevet domesticeret og tilpasset vores livsstil. Dette betyder, at de er afhængige af, at vi mennesker tager os af dem.

    Facebook
    Email
    Print